Broderie d’art het opspannen van je raam/ mounting the frame

Broderie d’art het opspannen van je raam/ mounting the frame

(For english scroll down)

Deel 2 het opspannen van je borduurraam.

Vandaag deel 2 van ons blogreeks over Broderie d’art! We gaan het hebben over het opspannen van je raam! Je wilt dat je stof strak aan je raam vast zit. Zo strak als een drumvel. Dit omdat je werk dan beter en gemakkelijker gaat. Ik leg het opspannen uit aan de hand van een raam dat speciaal is ontworpen voor luneville borduren.

De stof

De stof die we gebruiken is de beste die je kunt gebruiken. Het is zijden organza. Organza gebruik je vanwege zijn transparantie. Voor de kettingsteek moet je ook aan de onderkant van de stof werken, dan is het fijn als je door de stof heen kunt kijken. De zijden is er voor de kracht. Doordat je telkens met je naald in en uit de stof gaat, beschadig je de stof niet als het van zijde is. De stof blijft heel. Eventuele gaatjes trek je eruit door er met je nagel overheen te gaan.

Het begin

Het is belangrijk dat je stof recht op draad is. Knip dus niet in je stof, maar knip een stukje en scheur de rest van de stof in de gewenste lengte. Op je frame zie je stof zitten, dit is twirl tape. Op deze tape zie je kleine lijntjes. Deze lijntje maken het opspannen van je raam gemakkelijker. Door een lijntje te volgen met het vastmaken van de stof, zul je de stof nog rechter kunnen opspannen. Je wilt namelijk een stof zo strak als een drumvel.

Leg de latten met de twirl tape met de ruggen tegen elkaar aan. Maak met een simpele steek, een kant van de stof vast. Pin eerst de stof met naalden alvorens deze vast te zetten. Het hoeft niet netjes gestikt te zijn, als het maar recht is. Draai de latten nu zo dat de twirl tape naar elkaar ‘kijkt’. Zorg ervoor dat beide latten goed liggen, dat de twirl tape op gelijke hoogte ligt en dat de stof op gelijke hoogte wordt vast gepint. Pin de andere kant van de stof met naalden vast aan de tape en naai deze ook vat. Controleer constant of de stof gelijk is. Als dit niet het geval is, kun je je stof niet goed opspannen. En dit heeft effect voor je ontwerp.

De zijkanten spannen

Wanneer je klaar bent draai je beiden latten zo, dat de stof rond de latten gedraaid raakt. Op deze manier geef je de stof meer kracht en kun je ook de grootte van je werkveld bepalen. Maak de andere delen vast. Let op dat je op dezelfde plekken de pin in het zelfde gaatje draait. Zet het nog niet te strak. Maak elk gaat je op zn beurt strakker. Je zult zien dat je op deze manier je stof in de lengte al hebt gespannen.

Nu heb je twee kanten van je stof gespannen. Voor de andere twee kanten gebruik je wederom twirl tape. Je hebt voor beide kanten 4 meter nodig. Leg de twirl tape in het verlengde van de bovenste lat. Maak het uiteinde vast aan de stof met twee naalden. Sla nu de twirl tape terug en ga onderlangs om de lat (aan de zijkant) heen. Trek de twirl tape bovenlangs terug en maak deze vast met twee naalden aan de stof. Nu ga je weer bovenlangs terug en trek je de tape onderlangs naar de stof toe. Pin deze ook weer vast. En zo ga je door. Door dit op deze manier te doen, span je je stof steeds strakker op. Herhaal dit aan beide kanten.

Nu heb je je stof opgespannen. Goed gedaan!

Part 2 Mounting the frame

Today part 2 of our series about Broderie d’art! Today I’ll tell you how you mount your frame. I’ll explain it to you by using the frame which is especially designed for luneville embroidery. With this frame you can mount the fabric very tight.

The fabric

Use silk organza because it’s transparent. You work on both sides and it’s always nice to see what you’re doing on the other side. Also use the silk version of organza because it’s very strong. So when you put the needle through the fabric, it won’t break the fabric. When you make little holes, you can remove it with your finger nails.

It is important that your fabric is straight of grain. Don’t use scissors, but rip the fabric. Sew the fabric with a normal thread and needle to the frame. On your frame you’ll notice some fabric, called twirl tape, wich is attached to the frame. Sew your organza on that twirl tape. On the twirl tape is a little line, it is handy to follow these lines when you sew your organza on the tape. The main goal is to mount your fabric that tight on your frame like a drum. If you do not sew your organza properly and proper on the frame, your fabric is hard to work with. Which will effect your design.

The start

Place the bar with the twirl tape, back to back to each other. Place the organza over it en pin it down with some pins. While sewing, follow one line on the twirl tape. Use a simple stitch. For the other side, make sure both bars are lined up perfectly! Turn both bars so they face each other. And line them up. Take more fabric than you need to use and line this fabric to the side you’ve already sewed. If it’s lined up, pin the fabric to the twirl tape which isn’t sewed on yet! Triple check this constantly! Now you repeat what you did before with the other side of the fabric.

When you’ve done this, you turn the bars, so the fabric will curl arround the bar. Do this on both sides. By curling the fabric around the bar, you creat extra strengthed. And on the same time you create the space where you want to work on. Attache the rest of the parts. Make sure you use the same hole on each bar. Do not tight it properly. Tight every corner in little bits. The second time you tight it harder. Make sure the fabric stays straight. Now the frame stands.

Framing the sides

The sides aren’t framed yet. You’ve only framed two sides of your fabric. The other two sides you frame with, again, twirl tape. You need 4 meters on each side. Line the twirl tape with the bar on the top of your fabric. Pin the end on your fabric. Pin it twice! Use the bar with no twirl tape for attaching. Go under the frame and come back up back to the fabric. Pin it twic again. Because we came back up, we go up over the bar and back up under the bar. Again pin the tape twice. Repeat till the end of the fabric. If you don’t do it this way, you’ll see your fabric get curled. And you don’t want that. You don’t have to pull hard to your twirl tape, you’ll see your fabrict gets tighted. Make sure you do this on both sides of the fabric.

Now you’ll have your frame mounted. Well done!

Need more help? Check us out on Pinterest!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.