Broderie d’art de kettingsteek/ the chainstitch

Broderie d’art de kettingsteek/ the chainstitch

(For English scroll down)

Deel 3 De kettingsteek

In dit blog vertel ik over de kettingsteek. Hoe maak je deze met een luneville naald?

Het begin

Allereerst, je wilt dat je stof strak aan je raam vast zit. Zo strak als een drumvel. Dat maakt het borduren het makkelijkst. Begin met het oefenen met de luneville naald en houder. De haak is heel smal, net als een haaknaald. Het is belangrijk dat de naald in de richting van het schroefje staat. Op deze manier kun je onthouden wat de positie van je naald is, als deze door de stof heen is gegaan. Als je dit niet weet en je trekt je naald verkeerd omhoog, dan zal je naald vast komen te zitten in de stof. Zorg er dus voor dat je naald goed in je houder zit.

De kettingsteek

Voor de kettingsteek is het belangrijk dat je de naald recht in de stof prikt en weer omhoog trekt. Duw je naald een klein beetje naar achteren, voor je deze omhoog trekt. Zo zal de naald niet blijven haken aan je stof. Probeer het een paar keer en voel hoe je naald werkt.

Op een ander moment zal ik uitleggen hoe je de draad aan en af hecht. Voor nu zal ik uitleggen hoe je de kettingsteek maakt. Hoe je kraaltjes en pailletten aanhecht zal ik ook later uitleggen.

Duw de naald recht naar benden in de stof. Onder de stof draai je het draad met de klok mee om je naald. Draai de naald met de klok mee, zodat het schroefje in tegenovergestelde richting staat. Wanneer de naald met draad boven de stof is, draai je de naald weer met de klok mee, zodat het schroefje in wederom tegenovergestelde richting staat. Herhaal dit achter elkaar. Dit is de basis van de ketting steek. Wanneer je kraaltjes en pailletten wil toevoegen, wordt het luneville borduren wat lastiger. Het is daarom belangrijk dat je de kettingsteek goed beheerst.
De manier hoe jij je draad om je naald draait, bepaald welke richting je op gaat. Wanneer jij je draad met de klok mee om je naald draait en deze tegen de klok in draait, krijg je meer vrijheid wanneer je aan een ontwerp werkt.
Wanneer je de draad verkeerd om je naald heen draait, dan krult je draad op.

Blijf oefenen!

Zorg ervoor dat je deze techniek goed beheerst. Maak grote en kleine kettingsteken, draai met de klok mee en tegen de klok in, en bovenal BLIJF oefenen. Het zal het aanhechten van kralen en pailletten vergemakkelijken.
Als je een ontwerp wilt maken of als je wilt oefenen, teken met een simpel potlood je schets of lijn op de stof. Je kunt deze heel gemakkelijk verwijderen door erover heen te gaan met je vinger.

Succes met oefenen!

Part 3 The Chain Stitch

In this blog I tell you about how to do the chainstitch with a luneville hook.

The start

Firstly, you really want to have a really tight fabric on your frame. Almost like a drum. That works the easiest. First start practicing with the holder and the hook. The hook is very small, just like the corchet hook. It is important that de hook is pointing to the little screw. In this way, when you push the needle through your fabric, you know which side your needle will be. Because if you pull it out the wrong way, your needle will get stuck in the fabric. So it is important to mount your hook to the holder the right way.

The chainstitch

For the chainstitch, the first thing you do is to push the needle down throught the fabric and to pull it op. If you don’t do it the right way, your needle get stuck in the fabric. To be able to put it out, push your needle a little bit backwards. To the other side of the screw. So it won’t get stuck. First try to push the needle in and out the fabric a few times. To really get the feeling of how your needle works.

I will explain later how to attache and detache the thread. For now I’ll explain the chain stitch. I’ll also explain later how to work with beads an sequins yet.

First push the needle down, with the screw forward. On the bottom side, you wrap the thread around the hook of the needle clockwise. Turn the needle clockwise, when the screw is pointing backwards, you can pull the needle up. Turn the screw back clockwise. Repeat this constantly.  This is the base of the chain stitch. If  you add beads or sequins, it get’s a little bit more difficult. But this is the most difficult part. It is really important to practice the chainstitch.
The way you wrap your thread around the needle, defines the way you turn your holder. Wrap your thread clockwise and turn back counter clockwise. It is really important to practice both ways. When you work in a design, it gives you freedom if you can do both.

Keep practicing!

If you turn your need wrong, you get a twist in your thread and that’s not looking nice.
Make sure you’ve mastered this technique. Make large and small chain stitches, turn clockwise and counterclockwise and keep on practicing. It makes adding beads and sequins easier.
For designs, make a simpel line on your fabric using a simpel pencil. You can wipe it off easy.

Good luck with practicing!

Need more help? Check us out on Pinterest!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.