Unieke Broderie d’art en zijdeschilder cursus in Nederland!

Broderie d’art is niet weg te denken uit de Parijse Haute Couture en heeft een lange traditie net als het zijdeschilderen. Samen met ZIJDAR, Alina Blasquez en Myrville geeft dit een unieke combinatie van deze twee prachtige textielbewerkingen met twee top docenten die hun expertise voor jou bundelen in deze bijzondere cursus.
Tijdens de eerste dag van de cursus neemt Ria van Els – Dubelaar (ZIJDAR) je mee in de wereld van zijde. Je maakt vier grote samples op verschillende zijden stoffen om zo kennis te maken met een aantal verschillen technieken en kleuren rondom het zijdeschilderen; nat in nat, zout techniek, anti-fusant en serti. Diezelfde dag wordt op groot formaat (50×140 cm) op zuiver zijde organze 5.5 het ontwerp voor de cursus uitgewerkt. Dit ontwerp is speciaal ontworpen door Alina zodat deze geschikt is voor het uitvoeren van de verschillende borduurtechnieken. Elke cursist mag zelf de kleur bepalen waarin het werk wordt uitgevoerd en de eerder geleerde technieken van het zijdeschilderen worden toegepast. Op de drie daaropvolgende dagen zal worden besteed aan het borduurwerk. In deze intensieve dagen komen verschillende borduurtechnieken aan bod waarin de focus wordt gelegd op het combineren van materialen en het leren werken met de Lunéville naald. Deze naald/haak biedt de mogelijkheid om op een snelle manier kralen en pailletten te bevestigen aan de stof.
Welke onderdelen komen er aan bod?
- Verschillende technieken zijdeschilderen
- Verschillende stoffen die gebruikt kunnen worden
- Het fixeren van de verf.
- Het opspannen van het borduurraam
- Het overbrengen van patroon op stof
- Kettingsteek met de lunéville naald
- Aan- en afhechten van de kettingsteek met de lunéville naald
- Kralen verwerken met de lunéville naald
- Tubes verwerken met de lunéville naald
- Pailletten verwerken met de lunéville naald
- Point-tiré met de lunéville naald
- Het verwerken van borduurzijde met naald
- De Franse knoop
- Het afwerken van het borduurwerk
De docenten
Alina Blasquez
Alina studeerde in 2015 af als docent beeldende kunst en vormgeving aan de Breitner academie en stort zich naast textielontwerpen en fotograferen sinds begin 2016 op Broderie d’Art. Deze manier van borduren wordt gehanteerd in grote modehuizen met materialen zoals kralen, pailletten en swarovski. Om kennis te vergaren leert ze borduurtechnieken bij de prestigieuze borduurschool École Lesage in Parijs. Ook dicht bij haar voormalige woonplaats in Rochefort, Frankrijk, heeft zij borduurtechnieken geleerd in het Atelier van Sylvie Deschamps, meester in haar vak als goudborduurster. Naast haar eigen werk draagt Alina Blasquez ook haar kennis uit in de vorm van cursussen binnen dit vakgebied. Kijk op www.alinablasquez.nl voor meer informatie.
Ria van Els-Dubelaar
Ria onderscheidt zich door een enorme expertise. Ze wil haar kennis delen met een ieder die geïnteresseerd is en profileert zich nationaal en internationaal door het geven van lezingen, trainingen en workshops op haar vakgebied natuurzijde. Momenteel is ze topconsultant en gastdocent bij ZIJDAR Naturel Silk naast haar werk als voorzitter van de Textielcommissie.nl.
Haar werkterrein is uitgebreid met een docentschap aan de Dutch Felt Academy (DFA) en het geven van masterclasses voor Crafts Council Nederland (CCNL) in o.a. het Fries Museum. In maart 2018 verzorgt zij een textielprogramma rondom de stad Kyoto in Japan. De vierjarige textielopleiding Ns in Haarlem is haar basis. Al tijdens deze studie raakte ze gefascineerd door natuurzijde. Na als textieldocent in het voortgezet onderwijs te hebben gewerkt, is ze zich fulltime gaan bezighouden met zijde. Ria was 30 jaar directeur van ZIJDAR (est.1982) – het in natuurzijde gespecialiseerde bedrijf- en stelde ze zijdetentoonstellingen samen voor de eigen galerie. Ze was medeorganisator van het grote Nederlandse zijde-symposium in 1986. Tijdens haar lange lidmaatschap van de ISA (International Silk Association) legde zij contacten met textielkunstenaars over de hele wereld en een toonaangevende kunstenaars naar Nederland om masterclasses te geven.
Sarah Ruijter
Afgestudeerd in Hospitality Management in Leeuwarden (HBO). Veel (management) ervaring opgedaan in verschillende projecten en organisaties (commercieel en non-profit). In 2012 het ZIJDAR Silk Event mee-georganiseerd in Kasteel Assumburg Heemskerk wegens het 30-jarig bestaan. De liefde voor ZIJDAR & Zijde begint te groeien….Sinds juli 2013 de trotse eigenaresse van dit prachtige bloeiende bedrijf.
In 2015 adviseerde zij Studio Drift Amsterdam over de stofkeuze voor het prestigieuze project “The Shylights” welke zijn aangekocht door het Rijksmuseum en permanent hangen in de Philipsvleugel. In de Philipsvleugel organiseert het museum meerdere tentoonstellingen per jaar uit eigen collectie én met (inter)nationale bruiklenen. Daarnaast heeft de Philipsvleugel een vaste zaal voor het tonen van fotografie en huist het één van de oudste lakkamers ter wereld. In 2019 koos Studio Drift opnieuw voor de zuiver zijden georgette van ZIJDAR voor haar shylights.
In 2017 adviseerde zij de Nederlandse Douane over de import van zijden stoffen middels een consult. De Nederlansde douane leverde ook een bijdrage voor het tijschrift Over Zijde. In 2017 heeft Sarah het tijdschrift Over Zijde gelanceerd. Verschillende edities rondom diverse thema’s zullen volgen.
Sarah is lid van de Stichting Textielcommissie Nederland als donateur en sinds 2017 zit zij in de Adviesraad. In 2017 was zij verantwoordelijk voor de kascommissie. In 2018 was zij dagvoorzitter op het symposium ZIJDE. Met 140 deelnemers en nationale en internationale sprekers rondom dit thema op het gebied van wetenschap, restauratie, conservatie, mode, geschiedenis, heden en toekomst. Daarnaast is ze projectleider van het sympsoium (her)waardering, voorjaar 2019.
In 2016, 2017, 2018 organiseerde zij drie succesvolle meerdaagse masterclasses onder de noemer ZIJDAR Zomerweek. Dit steeds rondom een thema; LETTERS, FLORAAL, PORTRETTEN. Waarbij nationale en international topdocenten een bijdrage leverden binnen een bepaalde expertise. Grote werkstukken werden uitgewerkt op zijde. In 2019 staat Japan! op de planning.
In de periode 2013 – heden is zij veel gevraagd voor lezingen en workshops / masterclasses over zijde en natuurlijke stoffen, bijvoorbeeld op het ROC Rijnijssel, FluXus Zaanstad, modevakschool maar ook voor kerkgenootschappen en de International Fan Circle. Ook werkt zij graag samen met docenten met een expertise die samen kan worden gebracht met zijde.
Iedereen is welkom!
Het maakt niet uit of je een beginner of een gevorderde bent. Voor iedereen is er een plekje!
De materialen voor de cursus worden met zorg samengesteld in samenwerking met Myrville: Broderie d’art. Iedere cursist krijgt bij deelname aan de cursus een kortingskaart cadeau voor de webshop!
Tijdens de cursus of na afloop is er gelegenheid om materialen (bij) te kopen. De betaling voor de materialen kun je direct in onze shop/showroom voldoen (pin of contant). Je krijgt als deelnemer aan het ZIJDAR Atelier 10% korting op de dag zelf.
Kosten
De masterclass wordt in het voorjaar en in het najaar georganiseerd.
In het voorjaar is dat op Woensdag 17 juli. donderdag 18 juli, vrijdag 19 juli, zaterdag 20 juli van 10.00-16.00. Je kunt je via deze link opgeven!
In het najaar is dat op Vrijdag 18 oktober, zaterdag 19 oktober, vrijdag 25 oktober, zaterdag 26 oktober van 10.00-16.00. Je kunt je via deze link opgeven!
De kosten voor deze 4 daagse cursus bedraagt € 449,- p.p.. Dit is inclusief, koffie / thee / luxe lunch en alle materialen, stoffen en benodigdheden voor deze cursus.